Върни се назад

Според Световната здравна организация изкуствените подсладители, използвани за заместване на захарта в голяма част от продуктите, не помагат за намаляване на теглото и могат да имат сериозни последици за здравето.

Здравната агенция на ООН публикува нови насоки, в които съветва да не се използват т.нар. незахарни подсладители.

Систематичен преглед на наличните доказателства "показва, че употребата на изкуствени подсладители не носи дългосрочни ползи за намаляване на телесните мазнини при възрастни или деца", се казва в изявление на СЗО.

Освен това резултатите от прегледа "предполагат, че може да има потенциални нежелани ефекти от дългосрочната употреба, като например повишен риск от диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и смъртност при възрастни".

Подсладители се консумират от милиони хора всеки ден в продукти като диетични газирани напитки или за подслаждане на кафе, отчасти като начин да се избегне увеличаването на теглото от захарта - но колко здравословни са тези заместители отдавна е предмет на спорове.

Сред най-широко използваните подсладители са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия и производни на стевията.

Директорът на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните Франческо Бранка подчерта, че заместването на обикновената захар с изкуствени подсладители "не помага за контрола на теглото в дългосрочен план".

"Хората трябва да обмислят други начини за намаляване на приема на свободни захари, като например консумиране на храни с естествено срещащи се захари, като плодове, или неподсладени храни и напитки", каза той в изявление. "Подсладителите не са основни хранителни фактори и нямат хранителна стойност. Хората трябва да намалят изцяло сладкото в храната, като започнат от ранна възраст, за да подобрят здравето си."

СЗО заяви, че новата ѝ препоръка се отнася за всички, с изключение на лицата с вече съществуващ диабет. И тя включва всички синтетични и естествени или модифицирани подсладители, които не са класифицирани като захари, намиращи се в произведените храни и напитки или продавани самостоятелно, за да бъдат добавяни към продуктите от потребителите.

Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22.2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години. Проучване от 2017 г. установи, че 41.4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.

 

Източник: mediapool.bg

Върни се назад