Върни се назад

1.Въглехидратите от натурален произход се усвояват по-бавно.

Натуралните въглехидрати са пълни с влакна и тяхната обработка е много по-бавна.Това от своя страна стимулира сравнително бавно отделяне на глюкоза в кръвта, което пък влияе върху нивото на хормона инсулин, като го държи сравнително ниско.Така,че нека при избора ви на въглехидрати натуралните такива да бъдат с предимство.

Пример за натурални въглехидрати са всички източници от природата, които не са преминали обработка: кафяв ориз,фасул,соя,леща,жито,овес,картофи,царевица,зеленчуци.

 

2. Бързо усвояващите въглехидрати са произведени от човека.

Колкото по-дълго е обработвана една въглехидратна храна толкова по-бързо тя се усвоява от организма.Обработените въглехидрати навлизат скоростно в кръвообращението, което пък качва инсулина до нива неблагоприятни за повечето от нас.

Пример за обработени въглехидрати са: захар,бял хляб,тестени закуски,кекс,сладки,плодови сокове,газирани напитки и дори бял ориз.

 

3. Въглехидрати за преди и след тренировка.

  • За предпочитане е преди тренировка да се приемат бавно усвояващи въглехидрати или комбинация от бавно и средно усвояващи се такива. Бавните въглехидрати ще се погрижат да се избегне спада на енергия, когато мускулния гликоген се изчерпи по време на тренировката.
  • След тренировка трябва да приемете много въглехидрати и тук за предпочитане е те да са от точка 2. Сега е времето да извлечем най-доброто от тях. По време на тренировка изпадаме в катаболно състояние и най-бързия начин да излезем от него е като увеличим инсулина, а за това са ни нужни бързо усвояващи въглехидрати.

 

4."Бавни" въглехидрати за хора с излишни мазнини.

Високите нива на инсулин са благоприятна среда за синтезирането на мазнини.С изключение на времето след тренировка, хората които имат проблем с килограмите трябва да държат инсулина ниско.Решението за това е употребата на бавноусвояеми въглехидрати с много влакна.

 

5.Без ограничения за "хардгейнери".

Ако имате проблем с трупането на тегло и сте типичен хардгейнер, които е само "кожа, кости и вени",то разчупването на шаблона може да ви даде тласъка от който се нуждаете.Този тип трениращи се нуждае от много въглехидрати и спокойно може да кривне от "правия" път.

 

Източник: trenirai.bg

Върни се назад