Върни се назад

Строгите диети могат да бъдат трудни за поддържане и често водят до загуба на мотивация. Същевременно, твърде гъвкавият подход може да затрудни пресмятането на нужните калории и да доведе до нежелано натрупване на тегло. Затова диетолозите препоръчват умерен подход, като например диетата 80/20.

Диетата 80/20, известна още като "Уикенд диета", предлага хранене с контрол и здравословни избори.

80% от времето се храните със здравословни храни, а в  20% да се насладите на по-нездравословни по ваш избор, като бургер, сладолед или безалкохолна напитка.

Можете и да следите калориите, като 80% от тях идват от здравословни източници, а останалите 20% - от по-нездравословни избори. Тази диета представлява разумен начин на хранене, особено спрямо безразборното хранене, което може да доведе до наднормено тегло.

Важно е обаче да знаете как да балансирате своето меню и как този подход влияе на тялото ви. Правилното спазване на тази диета може да осигури здравословна връзка с храната и да ви предпази от преяждане, но ефективността й все още спорна.

Как се прави диета 80/20?

Диетата предоставя два основни начина за включване в ежедневното ви хранене:

  1. Спрямо броя хранения: Ако приемате стандартните 3 основни и 2 междинни хранения на ден, това означава 35 отделни хранения седмично. Според правилото 80/20, 28 от тях следва да бъдат здравословни, а с останалите 7 можете да си позволите удоволствия като бургери, сладолед или безалкохолни напитки. Можете да изберете да консумирате по едно неограничено хранене на ден или да ги задържите за уикенда.
  2. Спрямо броя калории: По-добрият вариант за спазване на диетата включва разделянето на общия калориен прием на ден и седмица. Осемдесет процента от приетите калории идват от здравословни храни, а останалите 20% са от по-нездравословни избори. Това гарантира, че винаги приемате подходящ брой калории за деня, което прави и поддържането на калориен дефицит, необходим за отслабване.

Какви храни включва диетата?

Диетата 80/20 не забранява нито една храна, но дава предимство на определени здравословни храни. В основата на диетата трябва да бъдат храни като пилешко и пуешко месо, червено телешко месо, риба и морски дарове, нискомаслени млечни продукти, растителни протеини, яйчени белтъци, плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и здравословни мазнини като зехтин, авокадо, сурови ядки и семена.

Останалите 20% от храните могат да включват по-малко здравословни опции като сладолед, десерти, пица, алкохол и други.

Предимства и недостатъци:

Диетата 80/20 има няколко предимства в сравнение с безразборния начин на хранене. Тя помага да се намали приемът на наситени мазнини и преработени храни, които често допринасят за наднорменото тегло и хронични заболявания.

Този режим на хранене подобрява метаболизма, хранителния баланс и ситостта, като предоставя повече свежи храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести, чисти протеини и здравословни мазнини. Освен това предотвратява преяждането и неуправляемите желания за сладко, които често възникват при строги диети.

Въпреки тези предимства, диетата 80/20 има и няколко недостатъка. Тя не предоставя индивидуално изготвен хранителен режим, което може да затрудни проследяването на калорийния баланс и контрола на приема на храна. Този метод изисква собствена оценка и решения относно порциите, а хората често прекаляват в оценката за това колко се хранят, ако не следват конкретна формула.

Диетата 80/20 не е подходяща и за хора със специфични диетични изисквания или медицински състояния като диабет, хипертония или висок холестерол, които изискват по-контролиран калориен прием и медицинско съдействие.

Този диетичен подход може да бъде добра стартовата точка за постепенно изграждане на здравословни навици в храненето.

Важно е да знаем, че дори да си позволим нещо по-вредно от време на време, ако преобладаващата част от храненето ни е здравословна, все пак правим положителна промяна за здравето си!

 

Източник: viasport.bg

Върни се назад